Shopping

Vegetarisch eten in China
Terug naar kunst en antiek uit ChinaChina is 'n groot land, bijna 'n werelddeel.
Dit artikel zal over 'n klein stukje van China gaan namelijk het Zuidwestelijke puntje van China, genaamd Xishuangbanna, 'n district van de provincie Yun Nan.

Toen ik hier zo' vijf jaar geleden voor het eerst kwam stond ik in eerste instantie behoorlijk raar te kijken en miste eigenlijk volkomen de aansluiting bij de Chinese samenleving.
Dit kwam voornamelijk doordat er bijzonder weinig mensen in China Engels spreken.

Een van de dingen die me wel meteen opviel, was — ook al kon ik enkel als 'n doofstomme met de mensen communiceren — dat het eigenlijk vrij simpel was om aan heerlijk vegetarisch eten te komen.
Als ontbijt is er.... gebakken deeg in olie (zie foto boven) — 'n soort variant van onze Nederlandse oliebol — met eventueel 'n gebakken eitje er bij.

Verder zijn er gekookte olienootjes (zeer, zeer lekker!!!) en "Hou Lam" (rode rijst of sticky rijst gekookt in 'n bamboekoker) te verkrijgen (zie foto rechts).
Als lunch is er de mogelijkheid om in restaurants de diverse groenten aan te wijzen die je klaar wilt laten maken (zie foto boven).
Deze worden in 'n mum van tijd in 'n wok gebakken en worden op aparte schotels opgediend (zie foto rechts).
Ook heeft bijna ieder restaurant tofu in huis welke met chilli pepers, knoflook en gember gebakken wordt. Kosten per schotel ongeveer 10 yuan dat is op het moment 1,10 euro. Dus voor ongeveer 5,5 euro kun je heerlijk vers gebakken eten krijgen met 'n 5-tal verschillende groenten.
Ook groentesoep is zeer snel klaargemaakt.
De groenteschotel wordt standaard vergezeld door witte rijst.
'n Goedkopere en snellere manier om 'n hapje te eten is via ’n soort van "opscheprestaurant" (zie foto boven) Chinezen noemen deze restaurants ook wel "Chinese fast food restaurant". Deze restaurants zijn zeer goedkoop en vooral veel werkende mensen maken er gebruik van. De schotels met gebakken of gekookte groente en tofu (en ook vlees en vis, maar daar maak je als vegetariër uiteraard geen gebruik van) staan kant en klaar gereed en je hoeft maar aan te wijzen wat je wilt hebben.
De porties worden dan met stokjes of met 'n lepel in je kom met rijst gedeponeerd of apart op kleine schoteltjes op je tafel gezet. Kosten van een volledige maaltijd, inclusief rijst, zijn 5 tot 8 yuan, ongeveer 55 tot 90 eurocent.
Een gebakken ei kost 1 yuan. Eieren worden in China doorgaans ook in 'n wok gebakken met flink wat olie en ik moet zeggen ze smaken uitstekend.
Van deze opscheprestaurants wordt ook veel door de mensen gebruik gemaakt om snel wat eten op te laten scheppen in 'n meeneembakje om op hun werkplek of thuis op te eten.
Bruine of rode rijst is verkrijgbaar op markten en busstations (in meeneemverpakking met lekkere groente in bananenblad gebarbecued).
In de hoofdstad van Xishuangbanna, genaamd Jing Hong, bevinden zich ook 'n stuk of vijf restaurants welke zich voornamelijk op de westerse toerist/reiziger gericht hebben. Bijvoorbeeld Mountain Inn Café, Mekong Café, Mei Mei Café aan de Menglan Lu (Lu bet. road). Daar vind je fruit/muesli/yoghurt, goede koffie, vruchtensappen, wortelsap en heerlijke sandwiches, bijvoorbeeld cheese/egg sandwiches etc.
Op het eind van de middag en 's avonds veranderen de stadjes en dorpen van Xishangbanna in 'n gezellige barbecue.
Op vele plaatsen worden er geroosterde tofu en geroosterde groente aangeboden; tofu 1 yuan per stokje, dat is 10 eurocent (zie foto boven).
Zoals je uit mijn artikel op kunt maken is het dus geenszins moeilijk om in China (Xishuangbanna) aan vegetarisch eten te komen.
Ook is er overal voldoende fruit (groene kokosnoten, mango's sinaasappelen etc.) te verkrijgen (zie foto boven links).

Kortom "Man man shuh!"
Dat betekent "smakelijk eten" (eet langzaam of eet rustig) in het Mandarijn Chinees.


handicrafts.nl, Oude Gracht 217, 3511 NH Utrecht, Holland.

06-11889335

e-mail: info@handicrafts.nl

.

Copyright © teksten en foto's van deze website mogen alleen gebruikt worden na toestemming van handicrafts.nl